........................................................ * Διαδικτυακό περιοδικό διατροφής και βιολογικών προϊόντων *


Η φωτογραφία μου
με τον δημοσιογράφο Πάνο Αϊβαλή,
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.......................................................Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα νακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.

Καλλιστώ

Καλλιστώ
Καλλιστώ: Η μελέτη, προστασία και διαχείριση των πληθυσμών και βιοτόπων των μεγάλων σαρκοφάγων και άλλων απειλούμενων ειδών της άγριας πανίδας.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΚΑΗΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Το Θεογέφυρο στο Λίθινο της Ηπείρου




Το Θεογέφυρο στο Λίθινο της Ηπείρου, που αναφέρεται πρόσφατα στα δημοσιεύματα στον Τύπο ως ένα γεφύρι που δημιουργήθηκε από τη διάβρωση των νερών του ποταμού Καλαμά ή από έναν βράχο που σφήνωσε εκεί μετά από σεισμό έχει γίνει κάπως διαφορετικά από ότι πιστεύεται. 
Η μορφή αυτή φυσικής γέφυρας λέγεται τραβερτινική γέφυρα. Ο τραβερτίνης ή αλλιώς πωρόλιθος είναι ένα ασβεστολιθικό ιζηματογενές πέτρωμα που σχηματίζεται σε χερσαία περιβάλλοντα από νερά υπερκορεσμένα σε άλατα. Στην περίπτωση του Θεογέφυρου, όπως και των υπόλοιπων τέτοιων μορφών, η απόθεση δεν μπορεί να γίνει στη βάση της κοιλάδας που διαρρέεται από τον ποταμό και γίνεται μόνο ψηλά, από τα νερά παρακείμενων πηγών και όχι του ποταμού Καλαμά. 
Αφού η απόθεση φτάσει από την μία όχθη στην άλλη, μπορεί να επεκταθεί και κατά μήκος του ποταμού. Η μεγαλύτερη γνωστή τέτοια γέφυρα στον κόσμο φτάνει τα 250 μ μήκος. Δημοσιευμένα παραδείγματα υπάρχουν περίπου 10 παγκοσμίως. Στην Ελλάδα υπάρχουν καταγεγραμμένες και άλλες περιπτώσεις, από τις οποίες το σπήλαιο των Ζεστών Νερών στο Σιδηρόκαστρο Σερρών είναι προς το παρόν η μόνη μελετημένη και καλύτερα γνωστή. 
Το Θεογέφυρο λοιπόν, ήταν μια γεωμορφή που προέκυψε από απόθεση, όχι διάβρωση και είναι σπάνιο λόγω των ιδιαίτερων υδρολογικών και γεωμορφολογικών συνθηκών που απαιτείται να υπάρχουν για να γίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου