........................................................ * Διαδικτυακό περιοδικό διατροφής και βιολογικών προϊόντων *


Η φωτογραφία μου
με τον δημοσιογράφο Πάνο Αϊβαλή,
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.......................................................Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα νακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.

Καλλιστώ

Καλλιστώ
Καλλιστώ: Η μελέτη, προστασία και διαχείριση των πληθυσμών και βιοτόπων των μεγάλων σαρκοφάγων και άλλων απειλούμενων ειδών της άγριας πανίδας.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΚΑΗΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Αντιμετώπιση του ωιδίου της τριανταφυλλιάς

Αντιμετώπιση του ωιδίου της τριανταφυλλιάς


Κατά την περίοδο της άνοιξης, στην επιφάνεια των φύλλων της τριανταφυλλιάς εμφανίζεται μια λευκή αλευρώδη σκόνη σαν χνούδι που εξαπλώνεται και στα μπουμπούκια. Αυτά τα συμπτώματα οφείλονται στο ωίδιο, την πιο συχνή μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει και εξασθενεί τα φυτά της τριανταφυλλιάς. Το ωίδιο της τριανταφυλλιάς, θα το συναντήσουμε και με άλλα ονόματα σε διάφορες περιοχές όπως: χολέρα, μπάστρα, αλευρά ή σίρικα.

• Ποιες είναι οι συνθήκες που ευνοούν το ωίδιο της τριανταφυλλιάς;
 
Η ασθένεια του ωίδιου της τριανταφυλλιάς ευνοείται από τις υγροθερμικές συνθήκες της άνοιξης και την συναντάμε πιο έντονη σε τριανταφυλλιές που είναι φυτεμένες σε σκιερές θέσεις ή σε μέρη που δεν αερίζονται επαρκώς. Ακόμα, μπορεί να συναντήσουμε το ωίδιο της τριανταφυλλιάς σε φυτά τριανταφυλλιάς που διαβρέχεται το φύλλωμά τους, όπως αυτές που βρίσκονται μέσα σε χλοοτάπητα (γκαζόν). Το ωίδιο της τριανταφυλλιάς θεωρείται πολύ μεταδοτική ασθένεια, καθώς ακόμη και ένα απλό αεράκι μπορεί να την διασπείρει πολλά μέτρα μακριά.

• Πώς αντιμετωπίζουμε προληπτικά το ωίδιο της τριανταφυλλιάς;
 
Για την αντιμετώπιση του ωιδίου της τριανταφυλλιάς, αποφεύγουμε καταρχήν τη φύτευση της τριανταφυλλιάς σε σκιερά μέρη. Επίσης, οι πυκνές φυτεύσεις τριανταφυλλιάς δημιουργούν συνθήκες κακού αερισμού που ευνοούν την εξάπλωση της ασθένειας του ωιδίου. Επίσης, αποφεύγουμε τη διαβροχή των φύλλων της τριανταφυλλιάς στους κήπους, όταν ποτίζουμε με λάστιχο, καθώς και σε κήπους με γκαζόν όπου δεν είναι καλά ρυθμισμένο το αυτόματο πότισμα. Η κατάλληλη μέθοδος ποτίσματος της τριανταφυλλιάς είναι η άρδευση με σταγόνες για να την προστατέψουμε από την ανάπτυξη του μύκητα.
 
• Πώς αντιμετωπίζουμε θεραπευτικά το ωίδιο της τριανταφυλλιάς;
 
Για την καταπολέμηση του ωίδιου της τριανταφυλλιάς, αφαιρούμε και απομακρύνουμε τα προσβεβλημένα τμήματα της τριανταφυλλιάς και όλα τα πεσμένα φύλλα της που αποτελούν εστίες μόλυνσης της ασθένειας και τα καίμε. Παράλληλα, σκονίζουμε τις τριανταφυλλιές με θειάφι κάθε 15 μέρες στα φύλλα και γύρω από τη ρίζα. Το σκόνισμα πρέπει να γίνεται τις απογευματινές ώρες, όταν δεν έχει έντονη ηλιοφάνεια και θερμοκρασίες κάτω των 28 °C.

• Κι ένα τελευταίο μυστικό για την αντιμετώπιση του ωίδιου της τριανταφυλλιάς
 
Για την αντιμετώπιση του ωίδιου της τριανταφυλλιάς σε προληπτικό επίπεδο, μπορούμε να προστατεύσουμε τις τριανταφυλλιές με αυτοσχέδια οικολογικά σκευάσματα που θα παρασκευάσουμε. Για παράδειγμα, διαλύουμε 100ml γάλα σε ένα λίτρο νερό ή 1 κοφτή κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα μαζί με ένα κουταλάκι του γλυκού πράσινο τριμμένο σαπούνι και ψεκάζουμε το φύλλωμα της τριανταφυλλιάς, κάθε δέκα μέρες, κατά τις απογευματινές ώρες.

Δες ακόμα πληροφορίες για την αντιμετώπιση της σκωρίασης τριανταφυλλιάς και της μελίγκρας, καθώς και συμβουλές για φροντίδα τριανταφυλλιάς.

___________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου