........................................................ * Διαδικτυακό περιοδικό διατροφής και βιολογικών προϊόντων *


Η φωτογραφία μου
με τον δημοσιογράφο Πάνο Αϊβαλή,
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.......................................................Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα νακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.

Καλλιστώ

Καλλιστώ
Καλλιστώ: Η μελέτη, προστασία και διαχείριση των πληθυσμών και βιοτόπων των μεγάλων σαρκοφάγων και άλλων απειλούμενων ειδών της άγριας πανίδας.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΚΑΗΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

Τα διατροφικά ελιξίρια της άνοιξης

  Ιπποκράτης: «είμαστε ό,τι τρώμε»  


Αγκινάρες, σπαράγγια, μελιτζάνες, φρέσκα λαχανάκια, φράουλες, κολοκυθάκια, ντοματίνια διαφόρων χρωμάτων, μούσμουλα, πολύχρωμες πιπεριές, σέλερι και φινόκιο, μούρα, μήλα και αχλάδια από διαφορετικές ποικιλίες είναι μερικά μόνο από τα «δώρα» της φύσης για το ανοιξιάτικο τραπέζι. 
 Όλα τα κηπευτικά της εποχής, είτε είναι φρούτα είτε λαχανικά, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολύτιμες βιταμίνες και αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες, όπως οι ανθοκυανιδίνες, οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση στα κύτταρα των ιστών του σώματος. Και αφού κατά τον Ιπποκράτη, τον πατέρα της σύγχρονης Ιατρικής, «είμαστε ό,τι τρώμε», τρώγοντας όλα αυτά τα ευεργετικά τρόφιμα κερδίζουμε υγεία και μπορούμε ταυτόχρονα να χάσουμε περιττά κιλά. 
 Το μεγαλύτερο όφελος της αντιοξειδωτικής διατροφής είναι πως καταπολεμά τις συνέπειες του χρόνιου στρες στους ιστούς του σώματος και ουσιαστικά μας βοηθά να μη... γεράσουμε. Το μεγαλύτερο όφελος της αντιοξειδωτικής διατροφής είναι πως καταπολεμά τις συνέπειες του χρόνιου στρες στους ιστούς του σώματος και ουσιαστικά μας βοηθά να μη... γεράσουμε. 
 Συνεπώς, συνιστούν ελιξίρια υγείας και μακροζωίας, τα οποία μπορούν να ενισχυθούν, αν στη διατροφή μας προσθέσουμε μια «πρέζα» από αντιοξειδωτικά καρυκεύματα, όπως ο κουρκουμάς, όλα τα πιπέρια, το γαρίφαλο και οι καυτερές πιπεριές Φλωρίνης, για γεύση και πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό αποτέλεσμα. Σύγχρονοι Μαθουσάλες Όπως δείχνουν οι πρόσφατες έρευνες, το ανθρώπινο σώμα μπορεί να παρομοιαστεί με μια «μηχανή» που είναι γενετικά προγραμματισμένη να ζήσει περίπου 150 χρόνια. Κάπου εκεί βρίσκεται η ημερομηνία λήξης των ανθρώπινων ιστών. 
 Το γιατί δεν ζούμε 120, 130 ή 140 χρόνια, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που μπαίνουν στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες ως σύγχρονοι Μαθουσάλες, οφείλεται στην καταστροφική επίδραση του συνεχούς στρες στον οργανισμό μας. Αυτός ο ανηλεής βομβαρδισμός με οξειδωτικές ουσίες έχει ως αποτέλεσμα να παράγεται μια υπερ-ποσότητα κορτιζόλης και άλλων στρεσο-εξαρτώμενων ορμονών στο σώμα μας που κάνουν δύο πράγματα: αφενός καταστρέφουν πολύτιμα ένζυμα και οδηγούν τα κύτταρα σε οξείδωση και απόπτωση (θάνατο), αφετέρου δημιουργούν παντού φλεγμονές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αθηροσκλήρωση, η οποία δεν είναι παρά μια παρατεταμένης διάρκειας φλεγμονή της εσωτερικής «φόδρας» των αγγείων μας. 

 Η δίαιτα των σπηλαίων με φρούτα και καρπούς ξανά της μόδας 
Στην πατρίδα μας έχουμε μεγάλη ποικιλία από κηπευτικά τρόφιμα, τα οποία έχουν ιδιαίτερα θρεπτική σύσταση, ειδικά όταν καταναλώνονται ωμά. Μια διατροφή με έντονα χαρακτηριστικά ωμοφαγίας και έμφαση σε φρούτα, λαχανικά και καρπούς θυμίζει τη «δίαιτα των σπηλαίων», των προγόνων μας, τότε που οι άνθρωποι ήταν κυρίως καρποσυλλέκτες. 
 Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τότε οι πρόγονοί μας είχαν πολύ χαμηλή ολική και κακή χοληστερόλη, αφού προσλάμβαναν πολλές φυτικές ίνες και ελάχιστα κορεσμένα λίπη. Μοιάζει απίστευτο με τα σημερινά δεδομένα, αλλά η μέση κακή LDL χοληστερόλη των άμεσων απογόνων του Ηomo sapiens ήταν 30-40 mg/dl, ενώ η ολική χοληστερόλη τους δεν ξεπερνούσε τα 80-90 mg/dl. 
 Με αυτές τις τιμές σήμερα ένας άνθρωπος έχει μηδενική πιθανότητα να νοσήσει από καρδιαγγειακά νοσήματα και για να τις πετύχει πρέπει να κάνει αυστηρή δίαιτα και να πάρει πολύ σοφιστικέ υπολιπιδαιμικά φάρμακα. Ή να διαγράψει το junk food από το λεξιλόγιο και τη ζωή του και να υιοθετήσει (ξανά) την caveman diet, δηλαδή τη διατροφή των ανθρώπων των σπηλαίων. 
 Σαλάτες & φρουτοσαλάτες με seed toppings Αν στις πολύχρωμες σαλάτες και φρουτοσαλάτες που μπορούμε να φτιάξουμε με όλα τα ανοιξιάτικα ζαρζαβατικά προσθέσουμε ανάλατους ξηρούς καρπούς και σπόρους, τις μετατρέπουμε σε πλήρες γεύμα με έξτρα πρωτεΐνη και μια γενναία δόση από πολύτιμα ιχνοστοιχεία. Στους ξηρούς καρπούς και στους σπόρους περιέχονται μικροθρεπτικά συστατικά καθοριστικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού που ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα, ενεργοποιούν πολύτιμα ενζυμα μέσα στα κύτταρα, δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και φτιάχνουν ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία είναι οι μεταφορείς του οξυγόνου σε όλους τους ιστούς. Σίδηρος, χαλκός, σελήνιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, βόριο, ψευδάργυρος, χρώμιο, όλα παίζουν τον ρόλο τους.
 Και επειδή δεν είναι πάντα εφικτό να βρίσκουμε χρόνο να καθαρίζουμε ξηρούς καρπούς πάνω από το γιαούρτι, τη σαλάτα, το ρύζι, τα δημητριακά πρωινού ή τη φρουτοσαλάτα, φροντίζουμε να έχουμε στο σπίτι ένα κλειστό βάζο με μείγμα ξηρών καρπών και σπόρων ready to use. Για καλύτερη υγεία προσθέτουμε στο βάζο τους σπόρους που ανήκουν στην κατηγορία των superfoods, όπως ο λιναρόσπορος και ο κολοκυθόσπορος, και πασπαλίζουμε με αυτό το σπιτικό σαν γκρανόλα μείγμα ό,τι τρώμε. Ατμο-μαγειρέματα για ευαίσθητο έντερο Για όσους υποφέρουν από σπαστική κολίτιδα, μετεωρισμό και φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, κάποια ωμά κηπευτικά αντεδείκνυνται, καθώς εντείνουν τα συμπτώματα (δηλαδή το φούσκωμα, τον κοιλιακό πόνο ή τις διάρροιες). 
 Σε αυτή την περίπτωση αποφύγετε την ωμοφαγία και μαγειρέψτε τα λαχανικά στον ατμό, για να μη χάσουν τις υδατοδιαλυτές B και C βιταμίνες τους. Στα άτομα με ευερέθιστο έντερο (σπαστική κολίτιδα) δεν συνίστανται τα κολοκυθάκια και οι μελιτζάνες, ενώ ακόμα και τα φρούτα μπορείτε να τα ψήσετε στο γκριλ (π.χ. μήλα ψητά) ή στον φούρνο, σε λίγο νερό ή λίγο κρασί που θα εξατμιστεί (π.χ. αχλάδια ποσέ).

____________
 Πηγή:www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου