ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μέγα και άγνωστο θέμα, για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την οικολογική ισορροπία και την διατήρηση της διατροφικής αλυσίδας, σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, ανέδειξε γραπτή ερώτηση του έλληνα ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου προς την Κομισιόν, στις αρχές Φεβρουαρίου 2018.
Επικαλούμενος πορίσματα σύγχρονων μελετών, ο έλληνας ευρωβουλευτής σημείωσε ότι, παρατηρείται, ιδίως τις τελευταίες 3 δεκαετίες, ραγδαία μείωση του αριθμού των εντόμων, τόσο στην Ευρώπη, όσο και παγκοσμίως.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στη Γερμανία, εκτιμάται ότι η μείωση του συνολικού πληθυσμού των εντόμων από το 1989 προσεγγίζει το 76%.
Το γεγονός αυτό, υπογράμμισε, κρούει τον κώδωνα του κίνδυνου για τη διατήρηση της τροφικής αλυσίδας και της οικολογικής ισορροπίας στην υφήλιο, δεδομένου ότι τα έντομα διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη διασφάλιση της οικολογικής ισορροπίας, καθώς συμβάλλουν καθοριστικά στην επικονίαση των φυτών, αλλά και αποτελούν τμήμα της διατροφής πολλών ζώων, και ιδίως των πτηνών.
Ερωτούσε δε την Κομισιόν αν γνωρίζει πόση είναι η μείωση των εντόμων στα κράτη μέλη και συνολικά στην ΕΕ και αν έχει κάποιο σχέδιο να διασφαλίσει την οικολογική ισορροπία ενόψει των σύγχρονων δεδομένων.
Στην απάντηση της, μόλις πριν τρείς ημέρες, η Κομισιόν (Επίτροπος Vella), δηλώνει μεν ενήμερη για τις έρευνες που δείχνουν σημαντική μείωση του αριθμού των εντόμων στην ΕΕ και παραδέχεται ότι το γεγονός αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις.
Ομολογεί, όμως, ότι δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει το μέγεθος της μείωσης εντός της ΕΕ, καθώς δεν υπάρχει κάποια πανευρωπαϊκή διαδικασία παρακολούθησης.
Στο δια ταύτα, η Κομισιόν ενημερώνει ότι ΕΕ έχει ήδη θεσπίσει ένα φάσμα επωφελών για τα έντομα μέτρων, κυρίως στο πλαίσιο των πολιτικών για το περιβάλλον και την υγεία (ιδίως τις οδηγίες για τα πτηνά και τους οικοτόπους και τη νομοθεσία της ΕΕ περί φυτοφαρμάκων) καθώς και στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και της πολιτικής για τη συνοχή.
Συγκεκριμένα δε αναφέρει ότι, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η ενισχυθεί μείωση του αριθμού των εντόμων-επικονιαστών και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των σχετικών πολιτικών της ΕΕ, η Κομισιόν ξεκίνησε προετοιμασίες για μια πρωτοβουλία της ΕΕ για τους επικονιαστές.
Ο χάρτης πορείας δημοσιεύθηκε την 1η Δεκεμβρίου 2017 και η πρωτοβουλία προβλέπεται να εγκριθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2018.
Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο
Πηγή: reporter.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου